Modern állatmesék és egyéb történetek

A hangya és a tücsök
Mese a bátor Peti nyúlról
A másság a baromdiudvarban
A rómaiak
A negatív számokról


A hangya és a tücsök
A KLASSZIKUS VERZIÓ:
A hangya a forró nyarat szorgalmasan végigdolgozta, építgette-szépítgette házát, és élelmet halmozott fel felkészülvén a kemény télre. A tücsök úgy gondolta, a hangya bolond, és végigmulatta a nyarat. Eljött a tél, a hangya nem fázott és nem éhezett, ám a tücsök élelem és szállás híján a hidegben lelte halálát.

A MODERN VERZIÓ:
A hangya a forró nyarat szorgalmasan végigdolgozta, építgette-szépítgette házát, és élelmet halmozott fel felkészülvén a kemény télre. A tücsök úgy gondolta, a hangya bolond, és végigmulatta a nyarat. Eljött a hideg tél, és a nélkülöző tücsök sajtótájékoztatót hívott össze azt a kérdést feszegetve, hogyan lehet az, hogy míg egyesek kint fagyoskodnak a hidegben, mások úgy élnek, mint a hangya. A médiák urai, akiknek közismerten a kisebbségekért dobog meleg szívük, míg a többség, azaz a nemzet ellen hol erős, hol még erősebb utálatot éreznek, örömmel adtak teret a szenvedő tücsök panaszainak. A CNN, az RTL Klub, a TV2 és az MTV felvételeket mutatott be a didergő tücsökről, és a melegben, terített asztal mellett henyélő hangyáról. A világ döbbenten konstatálta az égbekiáltó különbséget. Hogyan lehetséges, egy ilyen jól fejlődő, épülő országban a tücsköt így sorsára hagyni? A NZSZ (Nemzetközi Zöldbogarak Szövetsége) vezetői több hírműsorban is "zöldellenes elfogultsággal" vádolták a hangyát, és felhívták a figyelmet arra a szomorú tényre, hogy a világon sok tücsök áldozata ennek a kirekesztő mozgalomnak. Breki, a béka, a tücsökkel együtt lépett fel az Esti Showderben, és mindenki könnyekre fakadt, amikor az "Azért Vannak A Zöldbarátok" című slágert énekelték. A miniszterelnök és felesége egy jótékonysági bálon támogatásukról biztosították a tücsköt, és olyan javak juttatását helyezték kilátásba, amiből a tücsök az előző kormányzati ciklusban kimaradt; ahogy a miniszterelnök fogalmazott: "... hogy ne süvölthessenek újra az előző rendszer szelei". Lengyel László politológus a "Mélyvíz" adásában kifejtette, hogy a hangya a tücsök kárára szépen meggazdagodott, és egyúttal az ilyen típusú jövedelmek elvonását célzó adójogszabály szükségességét hangoztatta az "egyenlő közteherviselés" szellemében. Végül, a "Zöldek Rágalmazása Elleni Liga" (ZREL) szervezet hathatos közreműködése nyomán a hangyát visszamenőleges hatállyal megbírságolták, mert nyári munkái közben nem foglalkoztatott elegendő számú zöld bogarat, adótartozásait behajtottak és házát az állam elkobozta. A történet végén látjuk, amint a tücsök felélte a hangya utolsó téli élelemtartalékait a kormánytól kapott házban (ami nemrég még a hangyáé volt), a hangya pedig eltűnik a hóban. A TV-ben (amit a tücsök a hangya élelmének eladásából szerzett pénzből vett) a miniszterelnök hatalmas éljenző tömeg előtt mondja éppen, hogy az új, "fair" elbánás rendszere valósul majd meg országunkban. Másnap reggel pedig a tücsök fogta a cókmókját és (mivel sikerült teljesen felélnie a hangya vagyonát, amellett a ház állaga is sokat romlott időközben) elindul egy újabb hangyát keresni...

In memoriam "Zámolyiak meghurcoltatása"


Mese a bátor Peti nyúlról

A zölderdei királyságban mint tudjuk az állatok minden négy évben összegyűlnek a nagy tisztáson, hogy vezetőket válasszanak. Nem volt ez régi keletű szokás, alig több mint egy évtizedes, mivel pont ennyi ideje annak, hogy összefogtak és elkergették a nyakukon több éve élősködő farkasok szövetségét akik az északi medvék támogatásával tartották fenn uralmukat az erdőn. De egyszer csak meggyöngültek a medvék, valami belső kórság kezdte bántani őket. Ahogy a medvék meggyöngültek, ripsz-ropsz szertefoszlott a farkasok uralma is.

Meg is tisztult az erdő egyből, mivel az uralom végével a régi élősködők sorra elhagyták az erdőt, vagy bundát váltottak és bele próbáltak simulni sunyin az új erdei rendbe. Sok sakál, pióca és egyéb vérszívó vedlett át kedves kis állattá de a nyulak egyszerűen csak színt váltottak. Amíg a nyulak a farkas szövetség leghűségesebb kiszolgálói voltak, bizony fekete bundában jártak, nagy hanggal hirdették az épp aktuális igét, nem féltek, mert tudták megvédik őket a "nagyok".

De amikor vége lett az erdei rémuralomnak akkor szépen elfutottak és csak lassan szivárogtak vissza az erdőbe. Persze nem voltak buták a nyulak sem, szép új fehér bundában tértek vissza, egyedül néhányuk vöröslő szeme árulkodott a múltról. Súgtak, búgtak is sorra az állatok fülébe fehér bundájuk álcájában, hogy hely de jó is volt régen! Volt szamóca, eper, zöld hamvas fű és mindenféle finomság bőven! Milyen jó is volt akkor! Az állatok emlékezete rövid volt, így lassan elfelejtették, hogy bizony zöldellt a fű, omlott a gyümölcs, de nem igazán nekik. Minden amit termett az erdő, ment a baráti medve nagytestvéreknek, meg a farkas szövetség központi bizottságának éléstárába, ahonnan nagy kegyesen osztották szét a morzsákat azoknak akik szép hangon tudták dicsérni őket. Az idő haladtával azonban már csak a szépre emlékeztek az állatok. Vissza is szavazták szépen a farkasokat.

De nem azért farkas a farkas, hogy ki ne mutassa foga fehérjét! Lett is egyből nemulass az erdei állatoknak. Persze már nem úgy mint rég, mivel nem állt a hátuk mögött a medvék óriás mancsa, hanem óvatosan, megmagyarázva.

Lett szamóca elvonás, rétigazítás, rétmagánosítás és mindenféle megszorító intézkedés, azon címszóval, hogy erre bízz szükség van, hogy majdan egyszer szép és jó legyen! Az állatok ismét csak látták, hogy a farkasok sosem változnak, csak farkasok maradtak és a következő erdei gyűlésen szépen leváltották őket. Meg is választották az Erdei Tömörülést élükön az oroszlánnal vezetőnek.

Fejlődött az erdő, ismét kivirult minden. - Nem lesz ez így jó! - mondogatták a farkasok maguk közt. - Hagyhatjuk ezt? Tennünk kell valamit! Mivel minden jól ment, és a régi erejük elhagyta őket, így szemtől szemben nem mertek támadni.

Megbízták hát az Erdei Harsonánál tevékenykedő sakálokat,(akik megkaparintották a farkasok hatalma alatt a harsonát),hogy sírják tele az erdőt, hogy milyen rossz irányban halad minden. A sakálok biz nem tétlenkedtek. Harsogták éjjel nappal a megadott szövegeket.

- Nem nő elég gyorsan a fű! Ennél nőhetne ám ötször gyorsabban is! - Hej, nem elég üde a szamóca! Az erdei szövetség nem ad elég táptalajt neki!

- Ezek morzsákkal kiszúrják a becsületes állatok szemét! Bezzeg ők milyen sokat költenek a bundájukra! Főleg amikor követségbe mennek a távolabbi erdők királyaihoz!

- Hogy fennhordja az oroszlán az orrát! Büszke! Lenézi a kisállatokat! - Ellopják az erdő levegőjét ezek, mert nagy a tüdejük! Mindenféle zöldséggel, ígérettel, gyalázkodással telekürtölték hát az erdőt.

A butácskább és öregebb állatok egy része lassan még el is hitte amit a sakálok szajkóztak. - Ha ennyit mondják, csak van benne valami! - mondogatták. - Meg hát az erdei harsona mondta! Amióta az eszüket tudták ez volt a hírközlés legnagyobbja az erdőben.

Volt persze Tölgy Levél, meg Bagoly Tudor hírmondó, de ez csak kevesekhez jutott el. Így a legtöbben csak azt hallották amit az Erdei Harsona mondott.

Ahogy közeledett a nagy erdei gyűlés, összedugták hát a fejüket a farkasok, sakálok, piócák és egyéb vérszívók, hogy na akkor most mi légyen? A sakálok azt javasolták, hogy nem lehet újra farkast indítani a választásokon, mert a foguk azonnal elárulja őket és igaz, az állatok sokat felejtettek, de még nem ennyire.

- Hát ki vezesse hát a régi erőket? - tanakodtak.

- Laca a sakálok legöregebbikét ajánlgatták a sakálok, a nyulak pedig külhonból nemrég visszatért szamóca számláló és főraktáros, uzsorás Peti nyulat ajánlgatták.

- Nézzétek! Milyen szépen kifehéredett a bundája! Senki nem emlékszik már a Fekete Péterre!

- Ő az erdei vadak fő tanácsadója! Szamócája, füve és minden földi jója temérdek! Bárkit meg tud venni!

- Sőt mint nagy szakértő, esetleg hisznek is neki az állatok!

Hümmögtek a sakálok, de csak nem akarták átengedni a vezető szerepet Peti nyúlnak.

- Itt a régi öreg harcos Laca sakál! Ő volt az elégedetlenség fő szítója, nagyok az érdemei! Rá is sokan hallgatnak!

De Peti nyúlnak megvolt a magához való esze, szépen sorban megvette a sakálok szóvivőit is, és megnyerte magának a vezető szerepet. Innentől fogva az Erdei Hírmondó és a varjak csak Peti Nyúl dicsőségét, bátorságát zengték. Súgták, búgták : Milyen szép, milyen okos! És milyen bátor! Az ő szakértelme kell az erdőnek! - Hitték is nem is az állatok, de nem igazán volt átütő a siker. -Egy nyúl az mégiscsak nyúl mondogatták.

No erre az öreg rafinált sakálok, kitalálták, hogy hívja ki párbajra az oroszlánt a Peti nyúl, de valahogy úgy, hogy azt az Oroszlán ne vegye komolyan.

- Ne félj Peti, nem lesz baj! Kiabálunk kicsit, az oroszlán vezető úgyis majd csak legyint! - Mi meg jól kihirdetjük az erdei harsonában, hogy ez az oroszlán már fogatlan, fél a nagy és erős, legyőzhetetlen Peti nyúltól.

Üzengetett hát Peti nyúl csak úgy csendesen az oroszlánnak. Az oroszlán az erdő dolgaival volt elfoglalva, így nem is igen foglalkozott először avval, hogy mit üzenget Peti nyúl. - Szegény nyulacska, biztos meghibbant -gondolta. -De addig-addig kiabálta Peti nyúl a magáét, amíg végül is már ő is elhitte, hogy milyen erős, milyen okos!

A végén nyíltan kihívta az oroszlánt a párbajra az Erdei Harsonában meghirdetve azt. - Megijedtek a sakálok! Nem lesz ez jó! Peti nyúl mégis csak nyúl, nem szabadna összeereszteni az oroszlánnal!

- Ki is találták gyorsan, hogy olyan diktátumot küldenek az oroszlánnak amit el nem fogadhat, így elmarad majd a nyílt párbaj. Megírták, hogy a nagy tölgy odújában legyen a párbaj, csak és kizárólag az Erdei Harsona munkatársai jelenlétében és természetesen az erdei bükk ünnepség előestéjén! Dörzsölték is a mancsukat, jaj de jól kitaláltuk ezt! No ebből sosem lesz párbaj!!

De jaj! Az oroszlán válaszolt! Úgy gondolta, ha tényleg ennyire akar Peti nyúl párbajt, ám legyen. Megírta hát, hogy rendben, áll elébe. De nem a nagy tölgy odújában, hanem kint a tisztáson, hadd lássa, hallja mindenki.

Meghallotta ezt Peti nyúl, inába szállt a bátorsága, maga alá vizelt ijedtében és a nagy légből kapott bátorsága elszállt mintha sosem lett volna. Gondolta szégyen a futás de hasznos és úgy elfutott, hogy talpa se érte a rétet. ... Csak futott, futott, és futott talán még ma is fut valahol, ha azóta össze nem esett. ...

Az erdei hírmondó munkatársai pedig azóta is magyarázzák, hogy azért nem lett párbaj mert az oroszlán megijedt az odútól. De ez már senkit nem érdekelt az erdő kerekén...

Írta és folytatja: Julianus


A másság a baromfiudvarban

Egy holdvilágos éjszakán ismét megjelent a másság a baromfiudvarban. A házőrző kuvasz észrevette és morogni kezdett.

"Gyűlöletbeszéd..." - jegyezte meg a róka, látván a kutya vastag láncát és tovább bővítette a tyúkólba vezető lyukat. - "Pedig én már nem is "az a róka" vagyok... akár nevet is változtathatnék, lehetne, mondjuk, "fóka" a nevem.... Kár, hogy ez már foglalt. Na mindegy - nem lehet minden tökéletes!" - sóhajtotta a ravaszdi és dolgozott tovább keményen. Már csaknem sikerült az egyik legkívánatosabb tyúkot spontán privatizálnia, amikor a lánc elszakadt - mindig akad egy-egy leggyengébb láncszem -, és a ravaszdinak menekülésre kellett fognia a dolgot.

"Szélsőség!" - vinnyogta és átpréselte magát a kerítés résén. És, és (sic) .. és kirekesztő!! - kiáltotta még hátra, majd hazakullogott. Otthon azután részletesen elmesélte, hogy saját szemével tapasztalta meg a tyúkok szörnyű nyomorát (például egész éjszakára bezárják őket), a házőrző pökhendi arcátlanságát, rámenősségét és a szabad placc korlátozása és elkerítése miatti nehézségeit...

Hallgatósága végül gyöngéd együttérzésével úgy-ahogy megvigasztalta és új erőt öntött belé. A ragadozók "Prémszabadság" című független napilapjában megsemmisítő hangvételű nyilatkozatban tiltakoztak a rókák jogainak semmibevétele és a szabad ragadozók megfélemlítése ellen. Cáfolatképpen három szarkával szignózott plakátjaikon például be is mutatták, milyen gyöngéden ápol egy joviális róka egy még magatehetetlen, fiatal naposcsibét.

"Velünk az erdő!" feliratú, sült csirkecomb-csokorral jelzett hirdetésükön kedves mosollyal ígér - több rendszerben is tapasztalatokat gyűjtött - vezetőjük minden növényevőnek biztos jövőt: "Mezítelenek voltatok, de én majd megruházlak titeket....." - próbált idézni egy általa kevésbé forgatott könyvből
(sic)

Hogy a csaknem kárvallott tulajdonos azon bosszankodott-e félálmában, hogy vajon kutyája a holdat ugatja, vagy végre kinyílt-e a szeme és tudomásul vette, hogy hűséges házőrzője ismét elzavart egy privatizátort, nem tudni.

Talán hamarosan kiderül. Reméljük, fölébred.


Rómaiak

"Bizonyára ti is láttátok a Bryan Élete című filmet. Jókat röhögtünk rajta, igazán remek film a maga műfajában. Most, a választások kapcsán újra eszembe jutott a film egyik jelenete. Az egyik helybéli lakos lázítani próbálja a zsidókat a rómaiak ellen. Imígyen szól: -- Mert mit adtak nekünk a rómaiak? Semmit!
(Erre a hallgatóságból valaki beszól)
-- Csatornahálózatot!
-- Na jó, persze. Csatornát, igen. De a csatornát leszámítva mit adtak nekünk a rómaiak, semmit!
(Egy másik hang is megszólal)
Utakat.
-- Na jó, na jó. A csatornán meg az utakon kívül mit adtak nekünk a rómaiak, semmit! Semmit nem adtak nekünk a rómaiak! (Megint egy másik hang)
-- Közoktatást.
(Egy másik hang)
-- Közbiztonság.
(Még egy hang)
-- Vízvezetéket is.
(négyen öten sorolják innen is onnan is)
-- Munkát, fürdőket, stb stb.
(a kitartó lázító egy kicsit zavarba jön, de azért nem adja fel. Vörösödő fejjel ordibál tovább)
-- Na jó, na jó. De a csatornán, az utakon a közoktatáson, a közbiztonságon, a vízvezetékeken, a munkahelyeken, a fürdőkön kívül mit adtak nekünk a rómaiak, semmit!
**********************
Eddig az idézet.

Vajon melyik szereplő a lázító és kik a "rómaiak"
Isten áldjon Benneteket!


A negatív számokról

Pistike hazamegy az iskolából és mondja a papájának, hogy ma a negatív számokról tanultunk, de nem nagyon értem, mi az. Erre az apja: Na várj megpróbálok egy példát mondani, talán így megérted. Európában a németek megszállotta legnagyobb területen élt hárommillió zsidó. Ebből a nácik kiirtottak hatmilliót, kétmillió kivándorolt Izraelbe, tehát ötmillió zsidónak kellene születni, hogy ne legyen zsidó Európában.