EGY MÁSIK HOLOCSALÁSI TÖRTÉNET - ZSIDÓ TELEPESEK LŐNEK PALESZTINOKRA. (c) Héberek által irányított sajtó., 1997.

Hebron: Amit egy 'őrült ember tombolásának' neveznek, egy izraeli telepes ma palesztinok millióit lőtte le és ölte meg.

Szemtanúk egymásnak ellentmondó jelentései miatt nem tudták a halottak pontos számát megállapítani, de a korai becslések ezek számát 6 millió körülinek becsülik. David Imliar úr, az izraeli rendőrség hebroni képviselője azt mondta, hogy ennek az esetnek nincs köze ahhoz, amikor Baruch Goldstein pár tucat palesztint megölt és az áldozatok szenvedését 'egyedinek' nevezte.

Yessir Arafat, a palesztin vezető kártérítést kért az izraeli kormánytól, de az izraeli szóvivő, és a 'Nem szabad megbocsátanunk' c. könyv írója határozottan azt állította, hogy "nem lehet az egész izraeli államot egy őrült tettéért felelősségre vonni".

Kommentárjait több oldalról éles kritika szikrái kísérték, de az US és német források az áldozatok számát kevesebbnek mondták és az esetet 'tragikusnak' minősítették.

Az izraeli külügyminiszter rögtön Helmut Kohlhoz utazott némi pénzért és néhány órával azután egy csekkel a zsebében hagyta el Németországot. Kohl nem vallotta meg a pontos összeget, de óvatosan jelezte, hogy a nyugdíjasok millióinak következő fizetési csekkje lehet hogy később jön, mert a kormány tönkrement anyagilag.

Arab vezetőket fölbosszantotta, hogy Izrael egy második Baruch Goldsteint produkált és egy arab vezető odáig ment, hogy megkérdezze: "Új Hitlert akarnak kitermelni?". Izrael ezt a kommentárt 'antiszemitaként' elutasította.

Izrael rendelkezéseit a palesztin területeken növekvő bírálat érte, de az US források abban bíznak, hogy ez az utolsó ilyen eset. Izrael komoly rendelkezéseket hozott az ilyen dolgok megismétlődése ellen. Arab vezetők kritizálták Izrael rendelkezéseit és hozzátették, hogy "minden telepes fölfegyverzése US mini fegyverekkel szemben áll a békéltető mozgalom céljaival."

US és izraeli források a kommentárokat reakciósnak minősítették és azt remélték, hogy a helyzet meg fog javulni a palesztin állatok halála után. Azt is hangsúlyozták, hogy a hat milliós szám erősen túlzott és az izraeli telepesek áldozatainak száma csak 10 személy, akik közül kettő valószínűleg túl fogja élni a megpróbáltatást.

(c) Héberek által irányított sajtó., 1997.